RightLeft
 
 

Att ha marksten i trädgården

Marksten är mycket populärt att ha i trädgården. Exakt vilken bergart man använder sig av varierar dock mycket. Vanligt är att skiffer läggs, men det går även bra att lägga till exempel sandsten, granit eller marmor. Därtill finns stenar som är tillverkade i betong, i många fall helt utan stenblandning.

Exakt hur markstenen ska läggas är det bara fantasin som sätter gränser för. Vanligt är att lägga en gång från garageuppfarten till entrén, eller en väg från friggeboden till en ingång på husets baksida. Hur du själv väljer att placera din marksten är helt och hållet upp till dig.

Att välja rätt marksten

På marknaden idag finns en uppsjö av olika typer av marksten att välja mellan. Således kan beslutet om material vara svårt. Något som är viktigt att ha i åtanke är husets utseende och att försöka matcha det med markstenarnas utseende. Till exempel bör ett litet hus kanske inte ha stora och tunga markstenar till ingången. Stora och definierade stenar passar i de flesta fall bättre till stora hus.

Priserna

Vidare är priset för markstenen givetvis en faktor att beakta. Väljer du natursten får du räkna med att betala lite mer än om du väljer betongsten, även om det finns undantag. Billig natursten kan ibland vara billigare än dyr betongsten.

Tänk även på att priserna kan variera kraftigt mellan olika butiker, tillverkare och leverantörer. Att kolla igenom flera butikers utbud och priser är alltid en bra idé innan du beslutar dig för ett köp någonstans. Givetvis kan även butikens personal och bemötande överlag spela in var valet att köpa markstenen till slut faller på.

Färg

Det finns många olika färger att välja mellan och färgvalet kan kännas lite svårt. Marksten finns inte bara i grått utan kan även köpas i till exempel svart och vitt. Försök att föreställa dig färgen på markstenen tillsammans med huset och skapa dig en bild av vad som skulle passa bäst. En tumregel som många skriver under på att är det ofta blir snyggare att ha färgstark sten till färgstarka hus och ljusa stenar till ljusa hus.

Uteplats

Som nämnt i inledningen är det populärt att lägga gångar med sin marksten. Något annat som är populärt är att göra en uteplats med stenen. Ska du göra det är bra att stenens egenskaper i åtanke. Är det till exempel en pool i närheten, är det bra att välja sten som inte fryser ”sönder” vintertid. Detta eftersom det ofta resulterar i små, vassa flisor som hamnar löst på stenen. Inte särskilt bekvämt att råka gå på barfota på alltså.

21 Jun 2017

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare