RightLeft
 
 

Gräv ett hål på säkert vis

Funderar du på att hyra och få veta mer om hjulgrävare och pris för din grävning? Eller planerar du att göra det för hand? Om hålet du ska gräva är någorlunda stort är det ofta en dålig idé att gräva för hand. Bättre är i så fall att hyra en hjulgrävare, eller åtminstone andra redskap som kan hjälpa dig. Att gräva med en spade tar hårt på fysiken och går inte heller särskilt snabbt. Oavsett om du gräver ett hål med en hjulgrävare eller en spade, finns det vissa saker som är bra att kolla först.

Kolla ledningar och annan nedgrävd infrastruktur

Även om du ska gräva på din egen tomt, bör du titta efter ledningar under marken. Tjänster för att hitta detta finns bland annat på nätet, men om du blir osäker kan du kontakta din kommun för att fråga om saken. Att gräva sönder ledningar innebär inte bara ett ovälkommet avbrott i ditt arbete – utan kan också innebära stora kostnader för dig. Se till att du vet var ledningar och annan nedgrävd infrastruktur finns innan du börjar köra med en grävmaskin.

Gräver du för hand har du inte lika stora skäl att oroa dig för att ledningarna ska gå sönder vid grävandet. Dock är det givetvis bra ändå att, på förhand, förvissa sig om var ledningarna finns lite mer exakt. Ska du gräva för hand kanske du dock inte planerar för ett särskilt djupt hål – men det är bra att vara på den säkra sidan.

Hyr en maskin för arbetet

Som nämnt i inledningen är det i många fall inte lämpligt att gräva ett större hål för hand. Om man redan tränar hårt och vill kombinera nytta med nöje kan det vara ett alternativ. I sådana fall sker grävandet för hand kanske mer som en rolig utmaning, än någonting annat.

Ska du gräva ett djupt hål är en maskin ofta nödvändigt. Många föredrar att använda hjulgrävare, som kan transporteras på vägar (åtminstone en kortare sträcka). En grävmaskin med band behöver fraktas på annat vis.

Om du ska hyra en maskin är det viktigt att tänka på säkerheten. Tala med uthyrningsföretaget för att köra på ett så säkert vis som möjligt. Se till att du vet var alla nödvändiga funktioner sitter och hur de används. Har du hittat ett bra maskinuthyrningsföretag bör de inte ha några problem att svara på alla frågor du har. Särskilt viktigt är det att företaget är tillmötesgående när det gäller frågor om säkerhet.

Lycka till för dig som ska hyra en hjulgrävare!

2 Feb 2018

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare