RightLeft
 
 

Överlåtelsebesiktning viktig vid husköp

Att inte göra en överlåtelsebesiktning kan vara riskabelt. Då har man ingen aning om husets egentliga skick. Vill man ändå göra köpet är det viktigt att lägga till en klausul i kontraktet.

Det var dags att bestämma sig. Per och Anna hade tittat på hus i evigheter. Nu hade de äntligen hittat ett som de båda tyckte om. De hade noga diskuterat vad de ville att huset skulle innebära. Kommit överens om att de båda ville ha ett inflyttningsklart hus. Men att de kunde tänka sig mindre renoveringar inom en snar framtid.

De pratade med mäklaren och berättade om sitt beslut. Samtidigt sa de att de ville göra en överlåtelsebesiktning innan de skrev kontrakt. Något som mäklaren tyckte var en bra idé, och han skulle vidarebefordra informationen till säljaren.

Intressant överlåtelsebesiktning

När det var dags för överlåtelsebesiktningen var Anna och Per på plats. De ville gärna vara med och ha möjlighet att ställa frågor. Besiktningsmannen informerade om att hon skulle göra en okulärbesiktning. Vilket innebar att hon skulle gå igenom alla utrymmen noga. Även krypgrund och vind. En fuktindikering skulle göras i våtutrymmen, men även i andra delar av huset. Allt för att utesluta fuktskador.

När Anna frågade om el och rör visade det sig att det inte ingick. Okulär innebär att det är synliga fel. Förutom besiktningen är säljaren tvungen att berätta om de fel och brister de har kunskap om.

Paret var nöjda med besiktningen som gick bra, inga oroande fel hade visat sig. Nu kunde de skriva på kontraktet och flytta in.

25 Feb 2022

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare