RightLeft
 
 

Perfekt att kapa träd vintertid

Det är nu du ska kapa träden, under vintern. Då har träden dragit in all sin växtkraft och det är lättare att fälla dem. Har du ett träd som du vill bli av med i din trädgård är det nu som bäst att göra det. Ibland kan det vara fint att ha ett stort träd i sin trädgård, men vissa träd drar åt sig all näring och konkurrerar ut mindre träd runt omkring och man kanske vill låta fler träd än bara ett att få växa i den egna trädgården.

Trädgård – plats för samvaro och rum för gemenskap

Många kan tycka att det är extra arbete att ha en trädgård. Istället för att se trädgården som en möjlighet för vistelse och ett ställe att koppla av på, ser de trädgården bara som ytterligare en plats att lägga ner arbete och tid på. I början innan man har kommit underfund med hur man vill göra med sin trädgård, kan det krävas mycket tid och planering för att komma fram till hur man vill använda den. När man har planerat den, är det bara att skrida till verket. Om man inte planerar sin trädgård, blir det ofta bara en plats som väcker dåligt samvete istället för att vara den plats den skulle kunna vara; ge avkoppling och återhämtning

Hur ska du planera den?

Beroende på om du är singel, äldre, eller har barn, kan du göra trädgården till en plats där alla i familjen kan få plats. Barnen kanske vill ha en plats för lek, en koja, en lekstuga eller plats för studsmatta. Är någon intresserad av grönsaksodling kan det vara bra att göra plats för en grönsaksbädd. Då kan det vara bäst att planera en lagom stor plats för grönsaker. 

1. Skissa upp odlingsytor: vilka grönsaker ska få plats? Hur stor yta behöver de? Ska du odla potatis, behöver du en yta, på cirka 10-15 kvadratmeter. Vill du ha jordgubbar kan du behöva två rader på fem meter. Vill du enbart ha kryddor behöver du inte så stor yta. Det räcker med en lite fyrkant på 1 meter x 1 meter. Då kan du plantera dem relativt nära för att slippa ogräs komma upp.

2. Bestäm vilka grönsaker du verkligen vill ha. Det är ingen idé att odla grönsaker som du inte kommer att använda. Odla inte pumpa som du sedan inte använder. Då är det bäst att skaffa frön som du kommer att vilja ha; sallad, tomater, gurka, lök – kanske räcker om det är det du mest äter.

3. Beräkna antal växter som du vill ha. Hur mycket potatis önskar du att få? Och hur mycket arbete orkar du lägga ner på de grönsakerna? Det är ingen skam med att bra få en skörd med färsk potatis. Vill du ha mycket potatis, och gärna vill skörda potatis i flera omgångar kan det vara läge att odla på en stor yta.

4. Ta reda på vilken tid de behöver växa till sig. Detta steg kan du hoppa över. Har du odlat grönsaker i några omgångar kommer detta mer av sig självt. Det kan vara roligt att göra detta steg i fall du vill kunna odla olika grönsaker i olika omgångar så att du alltid får någon färsk grönsak. Potatisen blir klar först under sensommaren och hösten, likaså mangold, rotfrukter och lök. Salladen kommer snabbt, liksom tomater och gurka kan du få ganska tidigt under sommaren.

Behöver du fälla träd för att göra plats för en odlingsyta kan du läsa mer här.

30 Dec 2017

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare