RightLeft
 
 

Redskap för trädfällning

Är det dags för trädfällning? Klart är att redskapen är oerhört viktiga för ett arbete i skogen. Man har inte särskilt många av dem, och de få man har lämnar inget utrymme för bristfällig kvalitet. Ett gott redskap ska hålla helt liv, och att tålas att bli översnöad och tappad på marken i arbetet. 

Motorsågen – ett redskap med stor kapacitet

Sett till antalet liter bränsle en motorsåg förbrukar, är den enormt effektiv. Så länge kedjan är välslipad är den ett redskap som är oumbärligt vid trädfällning och annat träarbete. I såväl snöstorm som regnstorm ger den dig 9 000 varv. De här får varven får du oavsett väder och hur du håller motorsågen. 

Givetvis kan det finnas en del nackdelar. För en mycket oerfaren kan det hända att en motorsåg är svår att hantera. Ett annat aber är ljudnivåerna – en motorsåg låter mycket högt. Ska du bedriva trädfällning i Sollentuna till exempel, eller annat mer tätbefolkat område, (säg Bromma, som är ännu mer tätbefolkat än Sollentuna), finns det risk att grannar störs. 

Bågsågen

När det kommer till att såga upp ved för en hel eldningssäsong, är bågsågen givetvis inte förstahandsvalet. Däremot är den förvånansvärt effektivt med välslipade tänder. För den som vill ha lugna, sköna stunder i skogen (utan bullret från en motorsåg) kan det här faktiskt vara ett alternativ. Man bör då givetvis gå på lite tunnare träd, snarare än att ge sig på tjocka ekar exempelvis. Bågsågen kan också komma väl till hands om du ska bedriva trädfällning i exempelvis Sollentuna (som nämnt ovan) på tider där grannarna inte skulle uppskatta det mullrande ljudet från en motorsåg. 

Yxan

Yxan har i många tusen år ett av människans viktigaste redskap, och det har än idag en mycket stor betydelse. Givetvis har redskapet genomgått en mycket stark utveckling, trots dess enkelhet. Troligen började det med att någon, för mycket länge sedan, fäste en vass sten på ett träskaft. 

Idag ser det helt annorlunda ut. Billiga yxor, smidda av lågkvalitativt järn, finns idag på marknaden. Värt att nämna är att några av världens mest välrenommerade yxtillverkare huserar i Sverige och i Norden. En god yxa kan i princip inte bli utsliten – däremot kan den förstöras på ett eller annat sätt. Satsa på en yxa av riktigt god kvalitet, och den kommer att tjäna dig i decennier framöver – kanske hela livet ut. Att hitta en bra yxa är enkelt, oavsett om du så bor i Sollentuna utanför Stockholm, i södra Sverige eller i nordligaste Norrland. 

Läs mer om trädfällning som du kan få gjort i Sollentuna på: http://www.trädfällningsollentuna.se.

12 Aug 2018

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare