RightLeft
 
 

Så kan en stenläggning höja värdet på huset

Ett nytt hus som byggs, får ofta en sörjig leråker när väl maskinerna har kört iväg och lämnat en tom trädgård efter sig. Efter det är det – nästan – lika viktigt att schakta och bearbeta marken för att huset ska se klart och färdigt ut. Att anlägga en riktig trädgård gör sedan att tomten kring huset ser fint och prydligt ut. Vissa vill ha en frodig gräsmatta i trädgården som gör hela ytan mjuk och får en behaglig form och som dessutom är skön att gå barfota på. Andra vill hellre ha en prydlig stenläggning runt huset. De flesta kanske vill ha både och, om tomtens yta tillåter det. Här tar vi upp hur en stenläggning kan höja värdet på den nya villan.

Stenläggning hindrar växter komma för nära huset

Anlägger du en stenläggning närmast huset, ser den till att växter inte kommer för nära huset. Växter som är gamla, och får starka rötter kan förstöra husgrunden och leder fukt till den. Har man en källare vill man helst inte få fukt i källargrunden, vilket växter alldeles intill källargrunden kan leda. Det är både snyggast och mest praktiskt att anlägga en 1-2 meter stenläggning närmast huset som gränsar av växtligheten i trädgården mot huset.

Stenläggning kan avgränsa ytor i gräsmattan

Väljer man, av nästan självklara skäl att anlägga en gräsmatta, kan en stenlagd gång dela av gräsmattan. Anlägger man gångar av sten i eller kring gräsmattan ser man till att gräsmattan inte blir utsliten för att alla kliver och går på samma ställe på gräsmatten. Om alla går på samma ställa blir det till sist fula stigar på den. Med en stenlags gång, förhindrar du fula stigar på gräsmattan.

Stenläggning gör garageuppfart snygga

Det är inte alla garageuppfarter som är snygga. Är de asfalterade kan det bryta av för mycket om man har ett fint hus. Då är en stenlagd garaguppfart en mycket vackrare syn. Väljer du att anlägga marksten, eller något annat stenmaterial kring hela huset, plus garageinfarten, gör du tomten mycket finare och blir en välkomnande syn för alla som kommer till huset, för såväl gäster som alla som bor där.

Letar du stenläggare i Stockholm?

Om du letar efter en stenläggare i Stockholm, som kan förverkliga din idé om en stenläggning av hög kvalitet, anlita då helst någon med stor erfarenhet som vet hur de olika stenläggningarna ska hanteras, hur man bygger en stenläggning så att du inte senare drabbas av ogräs, eller annan ovälkommen växtlighet.

17 Jan 2019

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare