RightLeft
 
 

Slipa golvet på altanen

Finns det en skönare känsla än då man äntligen får bära ut utemöblerna till verandan och sätta sig ned med kopp kaffe? Solen skiner, fåglarna har så sakteliga börjat komma tillbaka från en turné i Afrika och det ligger, helt enkelt, vår i luften. En härlig känsla att få i kroppen efter en slitsam vinter.

Men, det kan i många fall krävas arbete innan man får sätta sig ned med denna första kaffekopp. Skicket på verandan är ofta sämre då vintern tagit ett rejält bett i materialet. Trä slits och måste vårdas. I de flesta fall så handlar skötseln om att man sopar av verandan, att man skurar och slutligen oljar in den. Det är bra.

Men, ibland så krävs det lite rejälare tag också - i synnerhet om man upprepat den proceduren i några år. Där kan det även krävas att man slipar verandan innan man oljar in den. Något som man kan välja att göra på egen hand eller anlita en golvläggare för det.

Vi skulle inte säga att det är omöjligt att slipa golven på egen hand. Till skillnad från andra trägolv så krävs det inte samma noggrannhet och det krävs heller inga speciella maskiner. Du kan slipa med en vanlig bandslip och du kan även slipa med hjälp av sandpapper - även om det av naturliga skäl är väldigt krävande.

Anlitar du en golvläggare för att slipa din altan/veranda så bör det antingen handla om en A) stor yta. det är inte ovanligt att restauranger i Stockholm som har större trädäck väljer att låta en golvläggare sköta slipningen och den efterföljande ytbehandlingen med olja. B) väldigt hårt sliten yta. Där kan det finnas ett värde i att låta en golvläggare sköta slipningen. Detta då det finns en risk i att du tar för mycket och att verandan/altanen/trädäcket inte får samma livslängd som den borde ha i och med detta.

Olja, lacka eller måla en veranda?

I valet av ytbehandling så handlar det mesta om tycke och smak. olja ger ett bra skydd och skänker värme, lack å sin sida ger en lite tuffare finish medan färg är ett perfekt sätt att byta skepnad och förändra utseendet på en altan eller uteplats. Viktigt är dock att man är medveten om att alla dessa ytbehandlingar kräver omsorg och sätter stort behov på skötseln. Lack och färg kräver dessutom mer skötsel och omsorg än vad olja gör.

Om du väljer olja som ytbehandling så finns det en sak att tillägga: tänk på värmen. Olja kan faktiskt självantända vid högre temperaturer och det idealiska är att du oljar in din altan då termometern ligger mellan 10-20 grader. En sysselsättning för våren således.

Du bör även - gäller såväl olja, färg och lack - se till att det inte finns någon risk för regn. Håll dig uppdaterad för det kommande vädret innan du hugger in, anlitar en golvläggare för slipning och köper den ytbehandling du så småningom ska applicera på din veranda/uteplats/trädäck.

17 Feb 2018

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare