RightLeft
 
 

Tips för dig som ska bygga uterum eller växthus

Ett uterum eller ett växthusväxthus är en dröm för många husägare. Många tänker sig ett ganska stort, inglasat utrymme med inglasade partier. Ett uterum eller växthus passar sig väl i såväl större städer som Stockholm som i avskilt belägna hus på landet. Det är en yta där man kan slappna av och umgås med vänner och familj. Innan man sätter igång med sitt drömprojekt, finns det ett par saker som är bra att tänka på. Till exempel:

Bygg inte för litet

Det är lätt att bygga lite mindre än man tror att man kommer vilja ha. Det kan vara lockande med lite mindre kostnader – men så är det också lätt att ångra sig lite fram. Bor man i ett radhus i Stockholm till exempel, med relativt liten mark, kan man inte ha för stort av förklarliga skäl. Om man däremot har ganska mycket mark kan det vara bra att bygga lite större än vad man tror att man kommer vilja ha. Det är bättre att ha lite för mycket utrymme, än lite för litet. Dessutom tenderar såväl växter som människor att trivas bättre.

Välj rätt aluminiumpartier

Det är inget måste givetvis, men det är populärt just nu att välja aluminiumpartier runt uterummet eller växthuset. När du gör det, är det bra att tänka på vilken isoleringsgrad det ska vara. En del tillverkare säger sig tillverka ”isolerade glas- och aluminiumpartier”, men exakt hur isolerande dessa är varierar ganska mycket.

Det här mäts med U-värde, som är ett mått på energigenomstrålning. Köper du aluminiumpartier med lågt U-värde kommer det att isolera bättre än aluminiumpartier med högt U-värde.

Trender eller tidlöst?

Många skulle avråda att man går alltför starkt på trender. Det finns givetvis inga rätt eller fel i detta. En nackdel om man gör byggnaden alltför personlig, är att det möjligen kan sänka spekulanters budvilja om fastigheten skulle säljas någon gång framöver. Det är samma princip som gäller vid till exempel köks- eller badrumsrenoveringar.

Trender påverkar dock givetvis. Till exempel är det vanligt att man just u bygger med aluminiumpartier. Samtidigt är aluminiumpartier rätt tidlöst i sig, och är sannolikt inte något som kommer att se konstigt eller utstickande ut om några år.

Planera ytan noggrant

Planera ytan efter dina behov. Vilka typer av växter du vill odla, och hur mycket plats behöver de? Vilket möblemang ska du ha? Planera för framtiden. Om ni väntar tillökning i familjen kan det vara bra att ta hänsyn till det. Samma om ni kanske har barn som flyttar ut strax. Hur ska ni optimera ytan för att få det precis så som ni vill ha det? Föreställ dig hur ytan ska användas och skissa därefter.

Ska det värmas upp?

Vill du kunna spendera tid i huset även under årets kallare dagar? I sådana fall behöver du planera för detta redan från början. Som nämnt ovan kan du välja fönster med lågt u-värde, som har en hög isoleringsgrad. Det här är viktigt att tänka på oavsett var i Sverige du bor givetvis, men desto viktigare är det i exempelvis Kiruna jämfört med Stockholm.

26 Mar 2019

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare