RightLeft
 
 

Vad är ett attefallshus?

Attefallshus är det nya trendiga begreppet som sprider sig i samtal överallt. Men vad är egentligen ett attefallshus och vilka användningsområden har det? Låt oss utforska olika typer av attefallshus och hur de kan utformas för att passa dina behov.

Ett attefallshus är ett hus som är upp till 25 kvadratmeter stort, och som du får bygga på din tomt utan att behöva söka om bygglov. Detta sparar tid och pengar i byggprocessen. Attefallshuset kan konstrueras med olika material och utseenden, inklusive höjden, bredden, fasaden och interiören, som kan anpassas efter din personliga smak. Det viktigaste är dock att den totala byggytan inte överstiger 25 kvadratmeter. Tidigare var det friggeboden som var populärt som bygglovsfritt alternativ, och dessa små hus på 15 kvadratmeter dök upp som svampar runt om i landet. Numera har storleken ökat till 30 kvadratmeter och den kan kanske utökas ännu mer i framtiden.

25 kvadratmeter kan rymma en hel del, och användningsområdena för ett attefallshus är nästan oändliga. Endast fantasin sätter gränserna. En del väljer att inreda det som ett fullt funktionellt hem med kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Tack vare den generösa takhöjden är det möjligt att skapa ett loft, vilket ger extra utrymme för sovrum eller förvaring. I storstäder där bostadsbristen är akut har dessa små hus blivit populära att bygga och hyra ut som ett alternativ till lägenheter med betydligt större boyta. Konceptet "compact living" lockar både de som omfamnar minimalism och unga vuxna som vill ha sitt första egna boende. Men det finns även andra användningsområden för det lilla huset, som till exempel kontor, träningslokal, mötesrum, bastu och avkopplingsrum.

Mångfald i utformningen

De flesta attefallshus har liknande grundmått och är oftast avlånga, men det finns även varianter som är vinklade. Takhöjden möjliggör installation av ett eller två loft, vilket ger ytterligare utrymme att använda. Genom att välja ett pulpettak eller platt tak istället för det traditionella brutna taket kan man skapa mer takhöjd eller ett rymligare loftutrymme. Eftersom ytan är begränsad, väljer många att installera stora fönster från golv till tak för att integrera naturen och ge en känsla av större rymd inomhus. Fasaderna är vanligtvis gjorda av trä i antingen stående eller liggande mönster, men det finns även hus med puts eller tegelfasader. För att ytterligare utöka användningsytan kan man bygga ett trädäck med tak.

Ska ni bygga attefallshus? Kolla in denna sida: attefallshusstockholm.nu

7 Sep 2023

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare