RightLeft
 
 

Vill du göra om i trädgården hemma?

Den stora trädgårdstrenden som kommer att bli stor i år (tror vi) är trädgårdsplanering med grönsaksodlingar och kryddodlingar. Vi kommer förmodligen att sätta av en bit av trädgården till odling av morötter, rädisor och mangoldsväxter, samt till dill, persilja och basilika, om vi ska tro de flesta som spår om framtiden för året 2019 i olika medier. Och att avsätta en plätt i trädgården till grönsaks- och kryddoidling är en bra idé. En vacker dag kommer vi att bli beroende av de frukter och grönsaker som vi själva kan producera. Den stora trend vi ser alltmer nu är den som gör människorna oberoende av import av frukter och grönsaker.

Vad vill du odla i din trädgård?

Att det är mycket populärt att odla i trädgården visar de välbesökta trädgårdsmässorna, tittarsiffrorna när det kommer till trädgårdsoprogram på TV och försäljningen av trädgårdsböcker. Den senaste tiden ser vi också att allt fler gillar grönsaksodling och intresset fortsätter att växa. En bra idé när det kommer till grönsaksodling, är att odla grönsaker som avlöser varandra så att inte allt blir moget, eller färdigt samtidigt. Potatisen tar längst tid, och den kan man knappast påverka, då det är viktigt att potatisen inte fryser när den sätts. Den tar några månader på sig innan du kan skörda den, vilket gör att om du sår dem tidigt i april, kan du skörda den tidigast till midsommar. På samma sätt är det med andra rovfrukter som du vill odla.

De tidiga grönsakerna är sallad, tomater, gurka och de flesta kryddor. Dem kan du dessutom förså inomhus så går det ännu snabbare tills de är mogna utomhus. Skaffar du dig samtidigt ett litet växthus, går ju odlingen ännu snabbare.

Många vill även odla traditionella växter som blommor, vanliga buskar och träd. En trend som vi anar inför årets trädgårdsodling är att ta in sådana träd som finns i naturen som till exempel björkar, tallar och granar i den egna trädgården. Det kan vara roligt att ha de traditionella blommorna lagom till midsommaren genom att odla blåklint, prästkragar, lupiner och pioner. Rosor är en annan favorit och som blommar hela sommaren, om man sköter om den på rätt sätt.

8 Feb 2019

Nyheter från Rum & Trädgård


Nyheter från utställare